Kozani safran er et af de sjældneste og mest værdifulde krydderier i verden. Det er også kendt for sine gavnlige egenskaber for den menneskelige krop. Vi får det fra de tørrede støvfang fra "safran"-planten, som dyrkes i Kozani-regionen og anses for at være en af de bedste safrankvaliteter i verden. Produktionsprocessen er som følger: Safranen plantes hver sommer, og dyrkerne indsamler blomsterne hvert efterår - tidligt om morgenen - placerer dem i kasser og tørrer dem bagefter. Når tørringsprocessen er overstået, adskilles det røde støvfang fra de gule støvdragere, pollen og andre urenheder. Denne procedure udføres manuelt og er meget hårdt arbejde og trættende. Derefter pakkes de tørrede støvfang. Safran giver vores mad en intens gul farve, en let syrlig smag og en vidunderlig duft af violer. Det smager vidunderligt i drinks, supper, risotto, håndæltet brød, pasta, fjerkræ og fisk og skaldyr. Desuden giver den en unik aroma til hvide saucer. Man skal være meget opmærksom på doseringen; en stor mængde safran giver os det absolut modsatte resultat - en meget stærk og ubehagelig smag til vores mad.