Lækre fava-flækærter fra øen Schinoussa.
"Katsouni" (hvorfra Fava Schinousa produceres), er den sjældne bælgfrugt (pisum sativum), som giver den søde, bløde og lækre fava fra Schinoussa. Fremragende kilde til kulhydrater (63 %) og protein (20 %), som forbedrer denne dejlige spise, da den er en rig kilde til planteprotein. Også rig på opløselige fibre. Tilberedes ved at koge (efter at have vasket den godt) 3 dele vand / 1 del fava. Først ved høj varme, for at skumme, og derefter ved lav varme, under hyppig omrøring, og tilsæt et løg skåret i fire stykker og salt (ideelt med ægte havsalt - vi har så meget at vælge imellem!). Når løget er smeltet, tages det op, tilsættes olivenolie og serveres (med kapers eller havfennikel og citronsaft eller med karamelliserede løg).
Dyrkning af Schinousas Katsouni-favabønne er vanskelig, da planten er modtagelig, og hele processen skal gøres manuelt. Samles om morgenen med dug, før daggry, for hvis den fanger solen, går den i stykker og falder fra hinanden. Den har også brug for naturlig vind for at kunne foretage den traditionelle vinding (halmseparationshåndleddet), ellers kan den blive ødelagt. På grund af disse vanskeligheder blev dyrkningen næsten opgivet i de seneste årtier. Først i det sidste årti er nogle unge landmænd begyndt at genoplive dyrkningen og tilbyde oplevelsen af lækker, nærende mad til offentligheden.